Wybór pomiędzy kawą sypką i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, jaką daje nam producent. Jak w następstwie tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa bezkofeinowa
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Wobec tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy każdym mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania uzyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością sprawia, że nawet w najwyższym stopniu luksusowy gatunek kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
Kawa Jamajka Blue Mountain
Kawa mielona jest renomowaną opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz dalej zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki oraz po kilku minutach móc rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze porządnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle lokalnego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników artykułu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się właśnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które wielokrotnie może nas zmylić.